Kütahya Porselen Fabrikası, 2 bin 500 personeliyle dünyanın en büyük ikinci fabrikası olma özelliği taşıyor. Fabrikada el emeği göz nuru ürünler, büyük bir ustalıkla üretiliyor.
1973 yılında kurulan ve 160.000 m2 kapalı alana sahip Kütahya Porselen Fabrikası, dünyanın ikinci büyük proselen üreticisi konumunda bulunuyor.
Fabrikayı gezen basın mensuplarına porselenin tarihi ile ilgili bilgi verildi. Gezi sırasında porselenin sofralarımıza geliş öyküsü örneklerle anlatıldı. Hamurun işlenerek el emeği göz nuru ile nasıl süslendiği detaylı bir şekilde gösterildi.
Genel Müdür Rüşdü Düvel, 32 yıllık bir geçmişe sahip olduklarını belirterek, “Kütahya porselen bugün yıllık 50 milyon parçalık üretim kapasitesi ile Avrupa’nın ikinci büyük üreticisi konumundayız” dedi.
‘HEDEFİMİZ KÜTAHYA PORSELENİ DÜNYA MARKASI YAPMAK’
Düvel, kent ekonomisine de önemli katkılar sunduklarını ve binlerce gence imkan sağladıklarını belirterek, “Türkiye’deki birçok firmanın ortak sorunu marka imajıdır. Türk firmaları maalesef marka yaratamıyor. Bu firmalar arasında en mağdur olan firmalardan biri de biziz. Avrupa’nın en önemli firmalarına porselen üretmekteyiz ve maalesef onların markalarını üretmek zorundayız. İngiltere’de Royal Dalton, İspanya Santa Clara dünyanın en önemli markaları arasında yer alıyor, ancak buralara porseleni biz üretiyoruz ve porselen bize geri geliyor. Santa Clara adında bir fabrika yok. İşçilik ücretlerinden dolayı fabrika kapandı ve halen bizim ürettiğimiz ürünleri pazarlayarak ismini yaşatıyor. İtalya’nın en önemli markalarından Tonyana da dünyaya gönderdiği tüm porselenleri bize yaptırıyor” dedi.
İstanbul’da mağaza açtıklarını ancak yürütemediklerini söyleyen Düvel, Türk firmaların rağbet görmediğini belirterek, “Çok üzülerek söylüyorum; İstanbul’da mağaza açtık Kütahya porselen mağazası adıyla, nadide el dekoru serilerimizi koyduk. Maalesef bu mağazayı yürütemedik. Mağazayı açan kişi, bize şu öneriyle geldi; ‘Biz bu mağazanın adını değiştirelim, bir İtalyan bir Fransız markası koyalım. Kat kat daha fazla satış yaparız’ dedi. Maalesef biz bunu kabul etmedik, çünkü bizim hedefimiz Kütahya porseleni tüm dünyada bir marka haline getirmektir” diye konuştu.
‘ÇİN MALINI RAKİP OLARAK GÖRMÜYORUZ’
Piyasayı saran Çin’in kendilerine rakip olup olmayacağı yönündeki bir soruyu da yanıtlayan Düvel, Çin’in kendilerine rakip olmayacağını savunarak, “Çin’le rekabet çok önemli değil. Çin malının kalitesiyle bizim malımızın kalitesi farklıdır. Porselenden anlayan insanlar bunu çok iyi fark ediyorlar zaten. Onun için de biz Çin malını kendimize rakip görmüyoruz” diye konuştu.
yaa ben tavşanlıda oturmuyorum ama tavşanlı süperdir onu biliyorum..istanbulda oturuyorum o yüzden ama bildiğim yerler de az değildir.bu arada sen ne zman geldin?
keşke gelmiş olsa ya da yine gelsee..orda da 3 tane mesjım arka arkaya gelmiş ve kendi kendime konuşuyomuşum gibi olmuş ama arada mesaj var diye hatırlıyorum ben..silinmiş heralde.neyse hepinizi kütahyaya beklerimm..